استخراج و مقایسه برخی ترکیبات بیوشیمیایی برگ بادرنجبویه (Melissa officinalis) و برگ و گل حنا (Impatiens walleriana)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

2 کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

3 استادیار، گروه پژوهشی بیومدیکال،بخش پژوهشکده زنان،دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: عصاره ­های گیاهی و ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی آنها دارای خواص ضد میکروبی و ضد سرطانی شناخته شده­ ایی هستند اما روش ­های استخراج و نیز حلال­ های مختلف می­تواند روی خواص آنها اثرگذار باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی ترکیبات بیولوژیک گیاه گل­ حنا و مقایسه آن با گیاه بادرنجبویه بود.
روش کار:گیاهان از بازار گل محلاتی تهران در سال 1397 تهیه شده و پس از جداسازی اجزای آن و خشک­ کردن در سایه (رطوبت کمتر از 1%) آسیاب گردید. پس از تهیه عصاره ­های مختلف از جمله اتانل و متانول، آب و استون به روش خیساندن و اولتراسونیک، به بررسی ترکیبات بیوشیمیایی و مقایسه آن پرداخته شد. تعیین میزان ترکیبات فنلی کل به روش رنگ ­سنجی Folin-Ciocalteu و تعیین محتوای فلاونوئیدی کل به روش رنگ ­سنجی آلومینیوم کلرید و سنجش میزان آنتوسیانین و کاروتنوئید کل در این پژوهش انجام گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که روش عصاره ­گیری خیساندن نسبت به اولتراسونیک در استخراج مواد گیاهان مورد مطالعه موثرتر است و ترکیب اتانول/ متانول با درصد خلوص (نسبت 1 به 1) 70 درصد به­ عنوان مناسب ­ترین حلال می­ باشد. بادرنجبویه دارای محتوای فلاونوییدی بیش­تر به میزان 01/ 1± 75/8 میلیگرم/میلی­لیتر  و برگ حنا محتوای فنلی بیشتری به میزان  2/0± 66/12 میلی­گرم/میلی­لیتر  نسبت به دو ترکیب دیگر داشت. گل حنا به­ علت ترکیب رنگی خود، حاوی آنتوسیانین بیش­تر  به میزان 02/0± 09/2 میلی مول/گرم  نسبت به دو ترکیب دیگر بود و از بادرنجبویه کاروتنوئید بیش­تری به مقدار 06/0± 07/5  میلی­گرم/میلی­لیتر  استخراج گردید.
نتیجه گیری: عصاره گیاهان مورد مطالعه، حاوی میزان قابل توجه ترکیبات آنتی ­اکسیدانی می­ باشد؛ لذا توصیه می­شود تحقیقات بیش­تری در زمینه شناسایی کامل این ترکیبات و قدرت آنتی­ اکسیدانی آن­ها انجام گیرد.

کلیدواژه‌ها


  1. Zarringhalami R, Hanachi P, Ramezani Tamijani R. Cytotoxic effect of Tilia dasystyla and Polygonatum orientale Desf extracts on AGS and SKOV-3 cancer cell lines. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2020;16(4):9-16.
  2. Zarringhalami R, Hanachi P, Kaya E, Ağan AF, Ağan K, Donmez M. Investigation of total phenolic content of Tilia dasystyla and Polygonatum orientale desf extracts and their cytotoxic effect on the osteogenic sarcoma (Saos-2) cancer cell line. International Journal of Cancer Management. 2020 Feb 29;13(2).
  3. Rafieian-Kopaei M. Medicinal plants and the human needs. Journal of HerbMed Pharmacology. 2012;1.
  4. Miraj S, Rafieian-Kopaei, Kiani S. Melissa officinalis L: A Review study with an antioxidant prospective. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine. 2017 Jul;22(3):385-94.
  5. Ibarra A, Feuillere N, Roller M, Lesburgere E, Beracochea D. Effects of chronic administration of Melissa officinalis L. extract on anxiety-like reactivity and on circadian and exploratory activities in mice. Phytomedicine. 2010 May 1;17(6):397-403.
  6. Hanachi P, Salehizadeh S, Ramezani R, Zarringhalami R. Comparison of antioxidant and anti-bacterial activities of Ocimum basilicum and Impatiens walleriana and their anticancer properties on SKOV-3 cancer cell line. Food Science and Technology. 2020 Nov 10;17(106):95-107.
  7. Kang SN, Goo YM, Yang MR, Ibrahim RI, Cho JH, Kim IS, Lee OH. Antioxidant and antimicrobial activities of ethanol extract from the stem and leaf of Impatiens balsamina L.(Balsaminaceae) at different harvest times. molecules. 2013 Jun;18(6):6356-65.
  8. Mokhtarpour A, Naserian AA, Valizadeh R, Mesgaran MD, Pourmollae F. Extraction of phenolic compounds and tannins from pistachio by-products. Annual Research & Review in Biology. 2014 Jan 8:1330-8.
  9. Nadernejad, Nazi, Ali Ahmadimoghadam, Javad Hossyinifard, and Shahram Poorseyedi. "Study of the rootstock and cultivar effect in PAL activity, production of phenolic and flavonoid compounds on flower, leaf and fruit in pistachio (Pistacia vera L.)." 2013: 95-109.
  10. Hanachi P, Zarringhalami R, Tamijani RR. Investigation of Antioxidant Properties of Polygonatum orientale Desf and Tilia dasystyla Extracts by Different Methods and Solvents. Hormozgan Medical Journal. 2019 Feb 3;22(4):e86504-.
  11. Hanachi P, Saboora O. Investigation of soluble and insoluble tannins and anthocyanins assay in two Cultivar pistachio (Pistacia vera L). Food Science and Technology. 2016 Jun 10;14(63):179-86.
  12. Maizura M, Aminah A, Wan Aida WM. Total phenolic content and antioxidant activity of kesum (Polygonum minus), ginger (Zingiber officinale) and turmeric (Curcuma longa) extract. International Food Research Journal. 2011 May 1;18(2).
  13. Sharopov FS, Wink M, Khalifaev DR, Zhang H, Dosoky NS, Setzer WN. Composition and bioactivity of the essential oil of Melissa officinalis L. growing wild in Tajikistan. International Journal of Traditional and Natural Medicines. 2013;2(2):86-96.
  14. Hanganu D, Vlase L, Filip L, Sand C, Mirel S, Indrei LL. The study of some polyphenolic compounds from Melissa officinalis L.(Lamiaceae). Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2008 Apr 1;112(2):525-9.
  15. Ibragić S, Salihović M, Tahirović I, Toromanović J. Quantification of some phenolic acids in the leaves of Melissa officinalis L. from Turkey and Bosnia. Bull. Chem. Tech. Bosnia Herzegovina. 2014;42:47-50.
  16. Brill S, Dean E. Identifying and harvesting edible and medicinal plants in wild (and not so wild) places. Hearst Books; 1994.
  17. Li AN, Li S, Li HB, Xu DP, Xu XR, Chen F. Total phenolic contents and antioxidant capacities of 51 edible and wild flowers. Journal of functional foods. 2014 Jan 1;6:319-30.
  18. Vinatoru M. An overview of the ultrasonically assisted extraction of bioactive principles from herbs. Ultrasonics sonochemistry. 2001 Jul 1;8(3):303-13.
  19. Dai J, Mumper RJ. Plant phenolics: extraction, analysis and their antioxidant and anticancer properties. Molecules. 2010 Oct;15(10):7313-52.
  20. Turrini F, Boggia R, Leardi R, Borriello M, Zunin P. Optimization of the ultrasonic-assisted extraction of phenolic compounds from Oryza sativa L.‘Violet nori’and determination of the antioxidant properties of its caryopses and leaves. Molecules. 2018 Apr;23(4):844.
  21. Haider F, Ullah N. Antioxidant and Antimicrobial activity of Impatiens walleriana local to Malaysia. Moroccan Journal of Chemistry. 2019 Aug 2;7(3):7-3.
  22. Abascal K, Ganora L, Yarnell E. The effect of freeze‐drying and its implications for botanical medicine: a review. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives. 2005 Aug;19(8):655-60.
  23. Kajdzanoska M, Petreska J, Stefova M. Comparison of different extraction solvent mixtures for characterization of phenolic compounds in strawberries. Journal of agricultural and food chemistry. 2011 May 25;59(10):5272-8.
  24. Dhar G, Akther S, Sultana A, May U, Islam MM, Dhali M, Sikdar D. Effect of extraction solvents on phenolic contents and antioxidant capacities of Artocarpus chaplasha and Carissa carandas fruits from Bangladesh. J Appl Biol Biotechnol. 2017 May;5(03):39-44.
  25. Tatsuzawa F, Suzuki Y, Sato M, Kato K. Flower colors and pigments in the cultivars of Impatiens walleriana. Horticultural Research (Japan). 2016;15(2):115-22.
  26. Aslanipour B, Heidari R, Farnad N. Phenolic Combination and Comparison of Antioxidant Activity in Three Different Alcoholic Extracts of Dracocephalum moldavica L. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology. 2017 Mar 26;5(3):199-206.
  27. Deng Y, Hua J, Wang W, Zhan Z, Wang A, Luo S. Cytotoxic Terpenoids from the Roots of Dracocephalum taliense. Molecules. 2018 Jan;23(1):57.
  28. Mohtashami S, Babalar M, Mirjalili MH. Phenological variation in medicinal traits of Dracocephalum moldavica L.(Lamiaceae) under different growing conditions. Journal of herbs, spices & medicinal plants. 2013 Oct 2;19(4):377-90.
  29. Yousefzadeh S, Sefidkon F. Investigation of quantitative and qualitative traits of dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) in several habitats of East and West Azerbaijan provinces. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants. 2016;32(4).
  30. Smith BR, Fisher PR, Argo WR. Growth and pigment content of container-grown impatiens and petunia in relation to root substrate pH and applied micronutrient concentration. HortScience. 2004 Oct 1;39(6):1421-5.