TY - JOUR ID - 20404 TI - استخراج و مقایسه برخی ترکیبات بیوشیمیایی برگ بادرنجبویه (Melissa officinalis) و برگ و گل حنا (Impatiens walleriana) JO - نوید نو JA - NNJ LA - fa SN - 2645-5919 AU - حناچی, پریچهر AU - صحت, رویا AU - رمضانی, ریحانه AD - دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران AD - کارشناسی ارشد، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران AD - استادیار، گروه پژوهشی بیومدیکال،بخش پژوهشکده زنان،دانشگاه الزهرا، تهران، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 25 IS - 81 SP - 25 EP - 36 KW - بادرنجبویه KW - حنا KW - فنل KW - فلاونویید KW - آنتوسیانین KW - کاروتنوئید DO - 10.22038/nnj.2021.57430.1282 N2 - مقدمه: عصاره ­های گیاهی و ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی آنها دارای خواص ضد میکروبی و ضد سرطانی شناخته شده­ ایی هستند اما روش ­های استخراج و نیز حلال­ های مختلف می­تواند روی خواص آنها اثرگذار باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی برخی ترکیبات بیولوژیک گیاه گل­ حنا و مقایسه آن با گیاه بادرنجبویه بود.روش کار:گیاهان از بازار گل محلاتی تهران در سال 1397 تهیه شده و پس از جداسازی اجزای آن و خشک­ کردن در سایه (رطوبت کمتر از 1%) آسیاب گردید. پس از تهیه عصاره ­های مختلف از جمله اتانل و متانول، آب و استون به روش خیساندن و اولتراسونیک، به بررسی ترکیبات بیوشیمیایی و مقایسه آن پرداخته شد. تعیین میزان ترکیبات فنلی کل به روش رنگ ­سنجی Folin-Ciocalteu و تعیین محتوای فلاونوئیدی کل به روش رنگ ­سنجی آلومینیوم کلرید و سنجش میزان آنتوسیانین و کاروتنوئید کل در این پژوهش انجام گرفت.نتایج: نتایج نشان داد که روش عصاره ­گیری خیساندن نسبت به اولتراسونیک در استخراج مواد گیاهان مورد مطالعه موثرتر است و ترکیب اتانول/ متانول با درصد خلوص (نسبت 1 به 1) 70 درصد به­ عنوان مناسب ­ترین حلال می­ باشد. بادرنجبویه دارای محتوای فلاونوییدی بیش­تر به میزان 01/ 1± 75/8 میلیگرم/میلی­لیتر  و برگ حنا محتوای فنلی بیشتری به میزان  2/0± 66/12 میلی­گرم/میلی­لیتر  نسبت به دو ترکیب دیگر داشت. گل حنا به­ علت ترکیب رنگی خود، حاوی آنتوسیانین بیش­تر  به میزان 02/0± 09/2 میلی مول/گرم  نسبت به دو ترکیب دیگر بود و از بادرنجبویه کاروتنوئید بیش­تری به مقدار 06/0± 07/5  میلی­گرم/میلی­لیتر  استخراج گردید.نتیجه گیری: عصاره گیاهان مورد مطالعه، حاوی میزان قابل توجه ترکیبات آنتی ­اکسیدانی می­ باشد؛ لذا توصیه می­شود تحقیقات بیش­تری در زمینه شناسایی کامل این ترکیبات و قدرت آنتی­ اکسیدانی آن­ها انجام گیرد. UR - https://nnj.mums.ac.ir/article_20404.html L1 - https://nnj.mums.ac.ir/article_20404_62082b068e77d033a49a7d71ff0f8875.pdf ER -