تعیین باقی مانده آنتی بیوتیک سولفانامید در شیرخام، گوشت وتخم مرغ به روش الایزا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد شهر کرد، دانشگاه آزاد اسلامی شهر کرد، ایران

2 استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهر کرد، دانشگاه آزاد اسلامی شهر کرد، ایران

چکیده

مقدمه: امروزه وجود باقی‌مانده‌های آنتی‌بیوتیکی یکی از دغدغه‌های اصلی صنعت مواد غذایی به شمار می‌رود. از جمله آثار منفی استفاده نابه‌جا از آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توان به اختلالات متابولیکی، واکنش‌های سمی و تحریکی و حساسیت و آلرژی اشاره کرد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی تعداد 540 نمونه از مواد غذایی شامل: شیر خام گاو (80=n)، گوشت گاو (50=n)، گوشت گوسفند (50=n)، کبد گاو (50=n)، کلیه گاو (50=n)، کبد گوسفند (50=n)، کلیه گوسفند (50=n)، گوشت مرغ (80=n) و تخم‌مرغ (80=n) به‌طور تصادفی از مراکز جمع‌آوری شیر، کشتارگاه‌ها و فروشگاه‌های موجود در شهر اصفهان طی سال‌های 93-1392 جمع‌آوری شدند و میزان بقایای آنتی‌بیوتیک سولفانامید در آن‌ها با استفاده از روش ELISA مورد آزمایش قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که از 540 نمونه مورد بررسی، 58 نمونه (48/10 درصد) حاوی آنتی‌بیوتیک سولفانامید بودند. به این صورت که گوشت مرغ، شیر خام گاو، کبد گاو، کلیه گاو، گوشت گوسفند، تخم‌مرغ، کبد گوسفند و کلیه گوسفند به‌ترتیب حاوی 2،5،4،25،20،12،12،6 درصدآنتی‌بیوتیک سولفانامید بودند. غلظت آنتی‌بیوتیک سولفانامید در نمونه‌های آلوده معادل 24/172-34/7 نانوگرم بر گرم به‌دست آمد. علاوه‌براین، میزان باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک سولفانامید در گوشت مرغ به‌طور معناداری بیشتر از سایر فرآورده‌های مورد مطالعه بود (05/0P<).
نتیجهگیری: با توجه به یافته‌ها، نظارت گسترده و دقیق بر تولید و عرضه فرآورده‌های غذایی با منشأ دامی از جمله گوشت، ﺷﯿﺮ ﺧﺎم و تخم‌مرغ و ارزیابی وجود باقی‌مانده‌های دارویی در آن‌ها ضروری می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


1. Karim G, Kiaei S, Rokni N, Razavi RS. Antibioticresidue contamination in milk during last forty yearsin Iran. J FoodHygiene. 2012; 1(1):23-30. [in Persian]
2. Nero LA, Mattos MR, Beloti V, Barros MA, FrancoBD. Residues of antibiotics in raw milk from fourdairy regions in Brazil. Cienc Tecnol AlimentCampinas. 2007; 27:391-3.
3. de Oliveira LP, Soares Barros LS, Silva VC, CirqueiraMG. Microbiological quality and detection ofantibiotic residue in raw and pasteurized milkconsumed in the Recôncavo area of the State of Bahia,Brazil. J Food Proc Technol. 2012; 3(1):137.
4. Draisci R, delli Quadri F, Achene L, Volpe G,Palleschiand L, Palleschi G. A new electrochemicalenzyme-linked immunosorbent assay for the screeningof macrolide antibiotic residues in bovine meat.Analyst. 2001; 126(11):1942-6.
5. Mascher A, Lavagnoli S, Curatolo M. Determinationof residual oxytetracycline in honey with animmunoassay kit.Apidologie. 2001; 27(4):229-33.
6. Manafi M, Hesari J, Rafat SA. Monitoring ofantibiotic residue in raw and pasteurised milk in EastAzerbaijan of Iran bydelvotest method. J Food Res.2010; 20(2):125-31.
7. Yamaki M, Berruga MI, Althaus RL, Molina MP,Molina A. Occurrence of antibiotic residues in milkfrom Manchega ewe dairy farms. J Dairy Sci. 2004;
87(10):3132-7.
8. Kaya SE, Filazi A. Determination of antibioticresidues in milk samples. Kafkas Univ VeterinerFakültesi Dergisi. 2010; 16:S31-5.
9. Matea CT, Bele C, Dulf F. Determination ofsulfonamides in chicken meat by solid phaseextraction and high performance liquidchromatography. Agriculture. 2008; 63:563-8.
10. Mehtabuddin A, Ahmad T, Nadeem S, Tanveer ZI,Arshad J. Sulfonamide residues determination incommercial poultry meat and eggs. J Anim Plant Sci.2012; 22(2):473-8.
11. Cheong CK, Hajeb P, Jinap S, Ismail-Fitry MR.Sulfonamides determination in chicken meat productsfrom Malaysia. Int Food Res. 2010; 17:885-92.