بررسی عوامل موثر بر شیوع آنمی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت در شهرستان سرخس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دکترای آموزش بهداشت،گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران دکترای آموزش بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

2 دکترای آموزش بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

3 کارشناس بهداشت عمومی، مرکز بهداشت شهرستان سرخس، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

4 دکترای حرفه ای، مرکز بهداشت شهرستان سرخس، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

5 کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، مرکز بهداشت شهرستان سرخس، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

6 کارشناس تغذیه، مرکز بهداشت شهرستان سرخس، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

7 کارشناس مامایی، مرکز بهداشت شهرستان سرخس، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

8 دکترای تخصصی، شبکه بهداشت و درمان شهرستان سرخس، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

9 دکترای آموزش بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران دانشیار ، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

10.22038/nnj.2025.87287.1483

چکیده

مقدمه و هدف: آنمی به عنوان یکی از مشکلات مهم تغذیـه ای و چند علیتی می تواند به یکی از مخاطرات قابل توجه در طی بارداری و پس از زایمان محسوب گردد . این مطالعه با هدف ارزیابی عوامل مرتبط با شیوع آنمی در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان سرخس در سال 1403 انجام گردیده است.
مواد و روش‏ها: در این مطالعه مقطعی-تحلیلی ،اطلاعات  فرم مراقبت بارداری 904  نفر مراجعه‌کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان سرخس در سامانه نظام یکپارچه سلامت (سینا) به صورت سرشماری بررسی شد. داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 25 و آزمون آماری کای دو  و آزمون دقیق فیشر با سطح معنی­داری مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ‏ها: شیوع کلی کم خونی در این منطقه  17/7% بود که توزیع آن در زنان روستایی 62/5% و در زنان شهری 37/5% برآورد گردید . فراوانی کم‌خونی به‌ترتیب در سه‌ماهه اول، دوم و سوم به میزان 5%، 3/4% و 5/7% بود. متغیرهای محل سکونت، قومیت، BMI، سن بارداری، نوزاد زیر 2500 گرم و مصرف آهن باکم خونی مادر رابطه معنی­داری داشتند (0.001>P).
نتیجه ‏گیری: باوجود اینکه شیوع کم خونی در منطقه سرخس در سطح خفیف قرار دارد، ولی مشاوره تغذیه ای صحیح با مکمل یاری آهن به خصوص در دوران بارداری در جهت کاهش میزان کم خونی ضروری است.

کلیدواژه‌ها