بررسی وضعیت تغذیه‌ای زنان باردار مهاجر افغانستانی مراجعه کننده به مراکز بهداشت مشهد : یک مطالعه توصیفی _ مقطعی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ، مشهد، ایران مشهد

2 استادیارگروه مامایی،دانشکده پرستاری ومامایی،دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد،ایران

3 استادیارگروه تغذیه،دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد،ایران

4 استادیار، گروه آمارزیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: وضعیت تغذیه‌ای زنان باردار تاثیر چشمگیری بر سلامت آنان دارد. مهاجران گروهی آسیب پذیر هستند که در معرض ناامنی غذایی و افزایش خطر ابتلا به سوء تغذیه می‌باشند. تا کنون وضعیت تغذیه‌ای زنان باردار مهاجر افغان در مشهد بررسی نشده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه‌ای زنان باردار مهاجر افغان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشت مشهد انجام شد.
روش کار: مطالعه مقطعی حاضر برروی 116 زن باردار مهاجر افغان دارای معیارهای ورود مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر مشهد از تیر تا آذرماه 1401 انجام شد. چهار مرکز از مراکز این شهر با بیشترین مراجع مهاجر افغانستانی، انتخاب و افراد در هر مرکز به صورت تصادفی سیستماتیک انتخاب و پس از تماس در صورت داشتن معیارهای ورود، وارد پژوهش شدند. پس از اخذ رضایت کتبی از طریق پرسشنامه استاندارد دریافت غذایی24ساعته داده‌ها ثبت شد. داده های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم افزار N4 کدگذاری و از طریق نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: متوسط انرژی دریافتی 29/503 ± 85/1395 و متوسط دریافت درشت‌مغذی‌ها شامل چربی، پروتئین و کربوهیدرات به ترتیب 95/53 ±89/45 ، 54/20 ± 51/50 و 03/84± 4/211 بود. میانگین دریافت آهن 19/4 ± 3/10، کلسیم 62/268± 16/497 ،اسیدفولیک 122 ±09/191، ویتامین D42/1 ± 23/2 و روی 93/2 ± 34/5 بود.
نتیجه‌گیری: میزان دریافت انرژی، پروتئین و ریزمغذی‌های آهن، کلسیم، اسید فولیک، روی و ویتامینD در زنان مهاجر افغانستانی کمتر از میزان توصیه شده بود. پیشنهاد می‌شود سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان در طراحی برنامه‌های نظام سلامت، به تغذیه این گروه آسیب پذیر توجه بیشتری نمایند.

کلیدواژه‌ها


1.        Shayanmanesh M, Goli S, Soleymani B. Factors associated with the performance of midwives in trainingexercise during pregnancy health centers in Isfahan in 2011. Iran J Obstet Gynecol Infertil. 2013;15(38):17-23.
2.          Ziaee R, Jalili Z, Tavakoli Ghouchani H. The effect of education based on Health Belief Model (HBM) in improving nutritional behaviors of pregnant women. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences. 2017;8(3):427-37.
3.        Alwan NA, Greenwood DC, Simpson NA, McArdle HJ, Godfrey KM, Cade JE. Dietary iron intake during early pregnancy and birth outcomes in a cohort of British women. Human Reproduction. 2011;26(4):911-9.
4.         Abedini Z, Gaini M, Rad AK. Dietary Food Intake of Pregnant Women Based on Food Guide Pyramid and Its Related Factors. Iran Journal of Nursing (2008-5923). 2011;24(73).
5.        Verbeke W, De Bourdeaudhuij I. Dietary behaviour of pregnant versus non-pregnant women. Appetite. 2007;48(1):78-86.
6.        Hazrati S, Mardi A, Alijahan R, Nemati A, Tazakori Z, Nezhaddadgar N. Nutritional Behavior and Weight Gain Change in Pregnant Women by Counseling, in Ardabil Health Centers: An Action Research Study. Journal of Health. 2015;6(5):479-87.
7.         Alizadeh S, Namazi A, Delbari M. Relationship of pre-pregnancy maternal body mass index and neonatal outcomes. Koomesh. 2012;13(4).
8.         Akseer N, Bhatti Z, Mashal T, Soofi S, Moineddin R, Black RE, et al. Geospatial inequalities and determinants of nutritional status among women and children in Afghanistan: an observational study. The Lancet Global Health. 2018;6(4):e447-e59.
9.         Mirmolaei S, Moshrefi M, Kazemnejad A, Farivar F, Morteza H. The Effect of Nutrition Education on Nutritional Behaviors in Pregnant Women. Hayat. 2009;15(4).
10.         Pengpid S, Peltzer K. Underweight and overweight/obesity among adults in Afghanistan: prevalence and correlates from a national survey in 2018. Journal of Health, Population and Nutrition. 2021;40(1):1-8.
11.         Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: an overview of recent evidence. Nutrients. 2019;11(2):443.
12.         Williamson C. Nutrition in pregnancy. Nutrition bulletin. 2006;31(1):28-59.
13.        Anderson AS. Pregnancy as a time for dietary change? Proceedings of the nutrition society. 2001;60(4):497-504.
14.         Blumfield ML, Hure AJ, Macdonald-Wicks L, Smith R, Collins CE. Systematic review and meta-analysis of energy and macronutrient intakes during pregnancy in developed countries. Nutrition reviews. 2012;70(6):322-36.
15.         Caulfield L, Elliot V. Nutrition of Adolescent Girls and Women of Reproductive Age in Low-and Middle-Income Countries: Current Context and Scientific Basis for Moving Forward. Arlington, VA: USAID/Strengthening Partnerships, Results, and Innovations in Nutrition Globally (SPRING) Project. 2015.
16.         Khullar D, Chokshi DA. Challenges for immigrant health in the USA—the road to crisis. The Lancet. 2019;393(10186):2168-74.
17.         Organization WH. Migration and health: key issues. Refugees and migrants: common health problems. 2016.
18.         Sanou D, O’Reilly E, Ngnie-Teta I, Batal M, Mondain N, Andrew C, et al. Acculturation and nutritional health of immigrants in Canada: a scoping review. Journal of Immigrant and Minority Health. 2014;16:24-34.
19.         Omidvar N, Ghazi-Tabatabie M, Sadeghi R, Mohammadi F, Abbasi-Shavazi MJ. Food insecurity and its sociodemographic correlates among Afghan immigrants in Iran. Journal of health, population, and nutrition. 2013;31(3):356.
20.         Wahlqvist ML. Asian migration to Australia: food and health consequences. Asia Pacific journal of clinical nutrition. 2002;11:S562-S8.
21.         LeCroy MN, Stevens J. Dietary intake and habits of South Asian immigrants living in Western countries. Nutrition reviews. 2017;75(6):391-404.
22.         Iran UIRo. Solutions Strategy for Afghan Refugees.
23.         Khosravi F, Ghasem Zade Z, Zand Razavi S. Employment and Empowerment of Female Afghan Emigrants. Journal of Iranian Social Studies. 2018;12(4):25-43.
24.         Pakravan Charvadeh M, Mohammadi-Nasrabadi F. The association between social welfare, food security and diet diversity among Afghan immigrant households in the Southern areas of Tehran province. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2020;15(1):11-24.
25.         Maarefvand M, Morshedi SZ. Afghan Immigrant Women's Food Security in Farahzad and Shahrerey. Quarterly journal of social work. 2016;5(1):34-40.
26.         Castell GS, Serra-Majem L, Ribas-Barba L. What and how much do we eat? 24-hour dietary recall method. Nutricion hospitalaria. 2015;31(3):46-8.
27.        Almonte RA, Heath DL, Whitehall J, Russell MJ, Patole S, Vink R. Gestational magnesium deficiency is deleterious to fetal outcome. Neonatology. 1999;76(1):26-32.
28.         Dudek SG, Rd C, Dudek SG. Nutrition essentials for nursing practice: Lippincott Williams & Wilkins; 2013.
29.         Karimi T, Eini-Zinab H, Moslemi Z, Rezazadeh A, Pourvali K. Maternalmacronutrient and micronutrient intakes during pregnancy and their associations with BMI for-age z-scores at birth: a cohort study in Tehran. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2021;15(4):31-9.
30.         Johnecheck WA, Holland DE. Nutritional status in postconflict Afghanistan: evidence from the national surveillance system pilot and national risk and vulnerability assessment. Food and Nutrition Bulletin. 2007;28(1):3-17.
31.         Jolliffe DM, Mahler DG, Lakner C, Atamanov A, Tetteh Baah SK. Assessing the Impact of the 2017 PPPs on the International Poverty Line and Global Poverty. 2022.
32.         Meyers LD, Hellwig JP, Otten JJ. Dietary reference intakes: the essential guide to nutrient requirements: National Academies Press; 2006.
33.         Treyzon L, Chen S, Hong K, Yan E, Carpenter CL, Thames G, et al. A controlled trial of protein enrichment of meal replacements for weight reduction with retention of lean body mass. Nutrition journal. 2008;7(1):1-6.
34.         Trumbo P, Schlicker S, Yates AA, Poos M. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids.(Commentary). Journal of the american dietetic association. 2002;102(11):1621-31.
35 .        Bakhshande, M. Comprehensive nutrition guide for pregnant and lactating mothers. Andisheye mandegar,2013. (persian)
36.         Cuco G, Arija V, Iranzo R, Vila J, Prieto M, Fernandez-Ballart J. Association of maternal protein intake before conception and throughout pregnancy with birth weight. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica. 2006;85(4):413-21.
37.         Blumfield ML, Hure AJ, Macdonald-Wicks L, Smith R, Collins CE. Micronutrient intakes during pregnancy in developed countries: systematic review and meta-analysis. Nutrition reviews. 2013;71(2):118-32.
38.         Kim C, Mansoor GF, Paya PM, Ludin MH, Ahrar MJ, Mashal MO, et al. Review of policies, data, and interventions to improve maternal nutrition in Afghanistan. Maternal & Child Nutrition. 2020;16(4):e13003.
39.         Seal A. Mapping nutrition and health data in conflict-affected countries. The Lancet Global Health. 2018;6(4):e365-e6.
40.         Association AD. 1. promoting health and reducing disparities in populations. Diabetes Care. 2017;40(Supplement_1):S6-S10.
41.         Sadeghian F, Goshtazebi A, Askari L. The effect of dietary intake of iron and zinc on birth weight in early pregnancy. Payesh (Health Monitor). 2012;11(1):97-102.
42.       Mokhlesi M, The survey of the daily intake rate of antioxidants' nutrients and their relation to Preeclampsia among Pregnant Women from Tehran in 2012. Journal of Health System Research. 2014;10(3):618-27.
43.        Sobhani A, Heidarnezhad Z, Salamat F. Association between vitamin D and gestational diabetes. Journal of Guilan University of Medical Sciences. 2016;25(98):45-50.
44.        Varkey S, Higgins-Steele A, Mashal T, Hamid BA, Bhutta ZA. Afghanistan in transition: call for investment in nutrition. The Lancet Global Health. 2015;3(1):e13-e4.
45.         Karimi T, Moslemi Z, Rezazadeh A, Eini-Zinab H. The effect of maternal and nutritional factors on birth weight: a cohort study in Tehran, Iran. Nutrition & Food Science. 2022.