@article { author = {Hanachi, Parichehr and Ghorbani, Nasim and Sadeghi Ali Abadi, Hojat and Kiarostami, Khadijeh and Hosseini, Fakhri Sadat}, title = {Evaluation of total phenolic and flavonoid compounds of Lavandula angustifolia and Melissa officialis and their antibacterial properties using different solvents and extraction methods}, journal = {Navid No}, volume = {25}, number = {82}, pages = {38-49}, year = {2022}, publisher = {Mashhad University of Medical Sciences}, issn = {2645-5919}, eissn = {2645-5927}, doi = {10.22038/nnj.2021.56968.1279}, abstract = {Background and Aims: Secondary metabolites of plants such as phenols and flavonoids can neutralize free radicals and antioxidant and cytotoxic activities of plants are related to their polyphenolic compounds. Antibiotic resistance has become a major problem in the treatment of infectious diseases and led to the usage of medicinal plants. The purpose of the current study was to investigate the total phenolic and flavonoid compounds of Lavandula angustifolia and Melissa officialis, and evaluate their antibacterial effects on Staphylococcus aureus and Escherichia coli.Materials and Methods: Two extraction method of lyophilization and the water bath method were used in the extraction of Lavandula angustifolia and Melissa officialis.  Folin-ciocalteu and aluminum chloride methods were used for the determination of total phenolic and flavonoid compounds and microdilution broth and disc diffusion methods were used for the evaluation of the antibacterial effect.Results: The results showed that the total phenolic compounds of Lavandula angustifolia with the amount of 24 ± 0.04 mg /g DW using the lyophilization method and methanol solvent and the total flavonoid compounds of Lavandula angustifolia with the amount of 17.85 ± 0.011 mg /g DW using leophilization and ethanol solvent were the highest amounts among others. Methanol extract of Lavandula angustifolia was the most effective extract with a 9.5 and 7.5 mm zone of inhibition and on Escherichia coli and Staphylococcus aureus respectively.Conclusion: It can be concluded that Lavandula angustifolia and Melissa officialis contain phenolic and flavonoid compounds that can be used as medicinal plants in the treatment of infectious diseases caused by Staphylococcus aureus and Escherichia.}, keywords = {Antibacterial,Flavenoids,phenol,Lavandula angustifolia,Melissa officialis}, title_fa = {سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره گیاهان بادرنجبویه و اسطوخودوس با استفاده از حلال ها و روش های عصاره گیری مختلف و بررسی خواص ضد باکتریایی آنها}, abstract_fa = {مقدمه و هدف: متابولیت ­های ثانویه گیاهان مانند فنل و فلاونوئیدها توان بالقوه بالایی برای خنثی­ سازی رادیکال­ های آزاد دارند. فعالیت آنتی­ اکسیدانی و سیتوتوکسیکی گیاهان به ترکیبات فنلی یا فلاونوئیدی آنها مرتبط است. امروزه مقاومت آنتی ­بیوتیکی به یک مشکل اساسی در درمان بیماری­ ها تبدیل شده است. وقوع مقاومت دارویی در برابر داروهای ضدمیکروبی باعث شده است تا از گیاهان دارویی در معالجه عفونت استفاده شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان تام ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای دو گیاه بادرنجبویه و اسطوخودوس و بررسی بهترین حلال و روش عصاره­گیری و ارزیابی اثرات ضدباکتریایی آنها بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی است.مواد و روش­ ها: گیاهان بادرنجبویه و اسطوخودوس با دو روش لیو فیلیزه و خیساندن عصاره­ گیری شد و مقدار فنل و فلاونوئید تام عصاره ­ها با استفاده از روش ­های رنگ ­سنجی فولین سیکالتو و کلرید آلومینیوم تعیین شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره ­ها با استفاده از روش ­های مایع میکرودایلوشن و انتشار دیسک تعیین گردید.یافته­ ها: نتایج نشان داد که مقدار کل ترکیبات فنلی اسطوخودوس با مقدار mg/g DW  04/0 ± 24 با روش لیوفیلیزه و حلال متانول و میزان کل ترکیبات فلاونوئیدی اسطوخودوس با میزان mg/g DW 11/0 ± 85/17 با روش لیوفیلیزه و حلال اتانول بالاترین میزان را دارا بودند. عصاره متانولی گیاه اسطوخودوس بر باکتری اشریشیاکلی با قطر هاله mm 19  بیشترین اثر را نسبت به حلال­ های آبی و اتانولی داشته است. همچنین عصاره متانولی اسطوخودوس با قطر هاله mm 15 بهترین اثر را بر باکتری استافیلوکوکوس ­اورئوس داشته است.نتیجه ­گیری: بادرنجبویه و اسطوخودوس حاوی ترکیبات فعال زیستی مانند ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی هستند. بهترین حلال برای عصاره‌گیری این گیاهان، در این مطالعه تعیین گردید که می‌توانند به عنوان گیاهان دارویی برای درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی مورد استفاده قرار گیرند}, keywords_fa = {ضدباکتریایی,اسطوخودوس,بادرنجبویه,فلاونوئید,فنول}, url = {https://nnj.mums.ac.ir/article_21671.html}, eprint = {https://nnj.mums.ac.ir/article_21671_e26de3efcd644f5b5dc186d2dd000d90.pdf} }