%0 Journal Article %T سنتز تک مرحله‌ای مشتقات اتیل و متیل متصل به یلیدن-استات در موقعیت 5 از حلقه 1 و 3-تیازول و بررسی خاصیت ضد باکتریایی آن‌ها %J نوید نو %I دانشگاه علوم پزشکی مشهد %Z 2645-5919 %A سرواهرابی, یاسین %A شیرین بیگ, صدف %D 2020 %\ 05/21/2020 %V 23 %N 73 %P 66-77 %! سنتز تک مرحله‌ای مشتقات اتیل و متیل متصل به یلیدن-استات در موقعیت 5 از حلقه 1 و 3-تیازول و بررسی خاصیت ضد باکتریایی آن‌ها %K 1 و 3-تیازول %K فعالیت ضد باکتریایی %K استافیلوکوکوس اورئوس %K استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس %K باسیلوس سرئوس %R 10.22038/nnj.2020.45706.1197 %X مقدمه: بروز مقامت دارویی در باکتری‌ها تهدید جدی برای سلامت جوامع انسانی می‌باشد؛ از این رو مشتقات جدید تیازولی می‌توانند جایگزین مناسبی برای داروهای رایج باشند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف سنتز تک مرحله‌ای مشتقات اتیل و متیل متصل به یلیدن-استات در موقعیت 5 از حلقه 1 و 3-تیازول و بررسی خاصیت ضد باکتریایی آن‌ها انجام شد. مواد و روش‌ها: از واکنش تک مرحله‌ای میان تیواوره و مشتقات استیلن‌دی‌کربوکسیلات در حلال استن و ساختارهای جدید تیازول بر پایه اتیل و متیل مشتق گردید و با استفاده از روش‌های طیف‌سنجی IR (Infrared)، C-NMR (Carbon Nuclear Magnetic Resonance) و H-NMR (Hydrogen Proton Nuclear Magnetic Resonance) مورد بررسی و تأیید قرار گرفتند. فعالیت ضد میکروبی ترکیبات سنتز شده به روش انتشار از چاهک، تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC:Minimum Inhibitory Concentration) و حداقل غلظت کشندگی (MBC: Minimal Inhibitory Concentration) در غلظت 1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و با سه بار تکرار روی باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و باسیلوس سرئوس مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج حاکی از آن بودند که بیشترین قطر هاله عدم رشد به ترتیب 45/0±30 R1=و 55/1±34 R2=میلی‌متر بوده و قوی‌ترین اثر مهاری 250R2= میلی‌گرم بر میلی‌لیتر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بوده است. دو باکتری دیگر مورد مطالعه نیز تحت تأثیر ترکیبات قرار داشتند. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان‌دهنده آن بودند که مشتقات جدید 1 و 3-تیازولی که به صورت تک مرحله‌ای سنتز شدند، در کمترین غلظت دارای فعالیت ضد باکتریایی بسیار خوب همانند داروهای رایج علیه نمونه‌های گرم مثبت مورد آزمایش می‌باشند. %U https://nnj.mums.ac.ir/article_15828_eb5c1015953e64a6ea42d6e48bd7d9de.pdf